Den 10 april skickade AIK ut ett brev till oss som finns med på deras sändlistor.

Från: AIK Fotboll <info@emailit.se>
Ämne: AIK:s kommentar på kvällens Uppdrag granskning

Hej,

Kvällens avsnitt av Uppdrag granskning handlar om AIK och om Firman Boys.I programmet får man se starka bilder med personer som slåss med varandra, man får se män som ligger ned bli sparkade i huvudet, man får se Råsunda i ruiner och man får se personer med vapen bära AIK-märket. Programmet visar kopplingar mellan Firman Boys och våld. Sen kopplar man ihop Firman Boys med AIK. Programmet försöker leda i bevis att Firman Boys har infiltrerat AIK:s styrelser och tagit makten. Detta dementerar vi bestämt.

Dessutom nämns Johan Höglund (författare till En av grabbarna) som idag är ungdomstränare hos AIK. Programmet vill visa att han fortfarande är aktiv medlem i Firman. Det stämmer att Johan Höglund har varit aktiv i Firman, dock är han det inte längre. Därför ser vi inga hinder att han idag är ungdomstränare inom AIK Fotboll.

På vår hemsida skriver vi om hur AIK arbetar för en positiv läktarkultur. Vi förklarar också att AIK väljer att ha en dialog med alla supportrar samt att vi inom AIK tillämpar föreningsdemokrati. Läs gärna den texten. På vår hemsida finns även ett utdrag från Studio AIK där Johan Segui och Björn Wesström pratar om Uppdrag granskning.

Viktigt att poängtera är att:

– AIK Fotboll tar avstånd från allt våld
– AIK Fotboll är en demokratisk förening

Om ni har frågor eller funderingar kring detta, kontakta oss gärna på fotboll@aik.se.

Vänliga hälsningar,
AIK Fotboll

Eftersom AIK ber om synpunkter så svarade jag så här:

Bästa AIK,

Jag har svårt att känna med er i detta läge. Det må vara så att den person som numera är tränare hos er lämnat sitt engagemang i nämnd organisation. Frågan är dock bara toppen på ett isberg av dåliga attityder, rasism, sexism, hot och våld som är en ständigt närvarande del av AIK:s och hela fotbollens kultur. Varje, ja varje gång, jag går på match med mina barn tänker jag “Det här får vara sista gången”. Varje, ja varje, gång upplever vi våld, sexistiska och rasistiska tillmälen. Det är patetiskt när er kommentator innan matchen säger att AIK inte stödjer rasism och våld och direkt när han tystnat ylar klacken “Hata, hata, hata Göteborg!” eller något liknande.

Det som hänt och som med all rätt lyfts fram till granskning är en direkt följd av den kultur som odlas inom fotbollen, på fotbollsplanen med början i knattefotbollen, i omklädningsrummen och bland åskådarna. Det som hänt är en direkt följd av att man tillåter sexism och rasism i hejarramsor, på tröjor, på läktaren etc.

Det är naivt av er att skicka mail till oss nu när toppen på isberget för en gång skulle sticker upp lite extra högt över vattnet. Vi som går på matcherna vet att era problem är större och går djupare än så. För att komma tillrätta med hot, våld, sexism och rasism krävs tydliga åtgärder, tydliga sanktioner och inte minst att ni i varje led, i varje steg, föregår med gott exempel. Överallt och hela tiden. Ni har mycket kvar att göra.

Med vänlig hälsning
/Johan Groth

Jag har ännu inte fått någon reaktion på mina synpunkter. Det förvånar mig inte. Jag har tidigare varit i kontakt med AIK när vi varit utsatta för otrevliga och/eller obehagliga situationer i samband med lagets matcher utan att få svar (jo, en gång fick jag ett ganska intetsägande svar). Jag tycker detta visar att AIK inte är intresserad av att ta tag i frågorna om våld, hot, hat, sexism och rasism inom fotbollskulturen. Det räcker inte att säga att man är emot våld, hot och hat men måste våga agera också!

Låt mig också vara tydlig med en sak: jag tror inte att AIK är vare sig sämre eller bättre än något annat lag men nu var det AIK som skickade brev till mig och bad om synpunkter.