IMG_5658Nyligen fick jag en liten påse böcker som min mamma städat ut. Som vanligt (vill jag säga) när man får en sådan påse kan man vara säker på att hitta något litet guldkorn neråt botten på påsen. Så även denna gång.

Boken jag fann var “Estrid Ericson” (ISBN 978-9186593148). Boken ingår i Orosdi-Backs serie Svenska arkitekter och formgivare (nr 10). Estrid Ericson är en av huvudpersonerna i 1900-talets svenska designhistoria. Hennes plattform var Firma Svenskt Tenn men hennes inflytande sträcker sig vidare än så.

Tiden mellan första och andra världskriget var en spännande tid när det gäller design och Estrid Erison stod mitt i händelsernas centrum. Det var en tid när den moderna tidens tekniker och material användes för att skapa spännande kombinationer (tänk svart trä och metal). Det var också en tid när man gick från sekelskiftets överlastade rökrum till öppna, ljusa och rena ytor, volymer och föremål.

Jag är väldigt förtjust i det som brukar kallas swedish grace och som väl närmast kan liknas vid en svensk form av art déco, även om art déco på många sätt är mer fantasirik i sitt uttryck. Swedish grace kombinerar det moderna med intryck från antika kulturer (se t.ex. fisken på bilden som är inspirerad av peruansk keramik) och var en viktig del av Svensk Tenns produktioner under denna tid.

Läs gärna boken som ger en bra inblick dels i en spännande epok, dels i en kvinnlig entreprenörs liv och verksamhet. Boken innehåller dessutom massor med bilder på utsökta föremål från Uno Åhrén, Anna Petrus, Björn Trädgårdh m.fl.