Tre trender - kombineras de kan betydande nyttor realiseras
Tre trender – kombineras de kan betydande nyttor realiseras

Länkade data, öppna data och masterdatahantering (MDM) är tre trender som just nu väcker stort intresse inom offentlig förvaltning och i näringslivet. Det finns dock en del olika tolkningar av begreppen i sig och vilka nyttor de kan föra med sig inom olika sektorer.

På uppdrag av Skatteverket och med stöd av bl.a. Vinnova har Groth & Groth AB tillsammans med Jan Hylén på ivar h konsult AB och Pär Lannerö  på Metamatrix AB tagit fram rapporten “1 + 1 = 3? Nyttor och utmaningar med öppna länkade företagsdata som reder ut begreppen, visar på nyttor och pekar på utmaningar med länkade öppna data och MDM inom offentlig sektor.

I rapporten pekar vi på att öppna data kan leda till ökad insyn, innovationer och besparingar. Länkade data underlättar återanvändning och automatisering. Masterdatahantering ökar kvalitet och underlättar organisatoriska förändringar.

Rapporten är en del av ett större utvecklingsprojekt som samordnas av Skatteverket och som omfattar ett antal myndigheter, organisationer och företag i Sverige och Norge. Rapporten blir härigenom en steg i ett bredare arbete som kommer att fortgå under kommande år.

Vill du veta mer om öppna länkade data och masterdatahantering så är du välkommen att höra av dig här på bloggen eller till johan.groth@gogab.se.