Ni vet redan att jag gillar att läsa om det som är gammalt. Dock, ibland måste man uppdatera sig och just därför har jag läst Från det moderna Tyskland av Fritz Henriksson från 1901.

På 275 faktaspäckade och rikt illustrerade sidor lyckas Henriksson i korta kapitel ge en både bred och djup bild av läget i Tyskland vid förra sekelskiftet. Vi får följa med till riksdagen, till ölhallarna, parkerna och lägenheterna i Berlin. Vi får inblickar i politiken, teaterlivet, konsten, vetenskapen, studentlivet m.m. Det är välskrivet, rappt, precist och medryckande. Henriksson imponerar genom sina kunskaper, sina skarpa observationer och sin förmåga att analysera det han ser. Det hela imponerar så mycket mer som Henriksson inte fyllt sina 28 år när boken kom ut.

Hur var det då i Tyskland vid denna tid? Intrycket man får, och det är ju sant, är att allt är nytt. Det enade tyska riket firar sin 30-årsdag året boken kommer ut. Historien lever dock kvar i de fler än 20 regenter, furstar, prinsar och hertigar som styr olika delar av riket (även om mycket makt överlämnats till centralmakten). Ny i rollen som huvudstad är Berlin med sina nya spårvagnar och järnvägsstationer, sina nya byggnader för stat, militär, vetenskap och kultur.

Spännande är de detaljerade skildringarna av aktuell konst, teater, vetenskap och litteratur. Man får många intressanta tips att utforska vidare (t.ex. var det så jag fick nys om Hauptmanns Die Weber).

Olycksbådande och, i efterhand närmast profetiska, är kapitlen med titlar som Chauvinism och bysantinism, Militarismen, Studenter och Pressen. I kapitlet Judar och antisemiter får vi en bild av den underström som nazismen senare skulle ta kraft ifrån.

År 1901 är århundradet dock fortfarande nytt. Wally Trebesius har just fyllt ett år och framtiden synes ljus …