Ibland blir jag påmind om den nyttan med Internet. Det är lätt i denna värld av sociala medier fulla av vulgära påhopp och rubrikpolitik att glömma den verkliga nytta digitaliseringen och den digitala distributionen innebär. Ett utmärkt exempel är den digitalisering som Kungliga Biblioteket gör av äldre tryckt material.

Jag läste nyligen en bok om Sofia Magdalena där Gustaf III:s sista tid skildrades. Här nämndes obduktionsprotokollet från mars 1792. Och, ser man på, på Libris webbsida kan man söka rätt på och ladda ner protokollet i sin helhet. När man läser protokollet ger det ett ytterligare djup i den historiska skildringen. Man inser att kungen lätt skulle ha kunnat räddas idag men utan bedövningsmedel, antibiotika etc. var det svårt. Här kunde inte ens den samlade eliten inom den svenska läkarkåren – Olof af Acrel, Abraham Bäck, Carl Fredrik von Schulzenheim, Daniel Théel, Elias Salomon med flera – varav flera var framstående kirurger med lång erfarenhet, ändra utfallet.

Det är, intressant nog, inte så svårt att läsa 1700-tals svenska. Typsnittet behöver man förstås vänja sig vid men även det går relativt lätt och sedan är det bara att läsa på! Ladda ner en text från 1700-talet idag!