Lite sen idag men stundom slumrade även Homeros. I dag presenteras en bok som jag läste klart i höstas men som gömt sig i en bokstapel till just idag. “Vintergatan” är en sådan samling av blandade texter som förr var vanlig att olika aktörer (just i detta fall Sveriges författarförening) gav ut med jämna mellanrum (t.ex. vid juletid). Just denna bok fick Lina i julklapp 1894.

Detta år bjuds vi på en frisk blandning med bidrag av bland annat H.M. Konungen Oscar II (ja, verkligen), Verner von Heidenstam, Viktor Rydberg, Carl Snoilsky, Helena Nyblom, Zacharias Topelius, Selma Lagerlöf och Oscar Levertin.

Ett bidrag av, för mig, särskilt intresse är Långt borta i öster av Emil Svensén. Svensén skriver om det då oroliga läget i Korea – detta är året före mordet på kejsarinnan Myeong Seong 1895 – som hade sitt upphov i Rysslands önskan att förstärka sin närvaro vid Stilla havet. Svensén resonerar kring hur Japan och Kina skulle kunna agera och hur det långsiktigt skulle kunna påverka Korea, Japan och Kina. Svensén träffar förvånansvärt rätt i flera av sina prognoser även om vissa av dem inte skulle inträffa förrän 50 år senare …