För ganska precis 50 timmar sedan började en diskussion på Twitter under taggen #merkateder. Upphovet till diskussionen var Jan Björklunds inlägg “Dags för läraren att åter ta plats i skolans kateder” på DN Debatt.

Björklunds inlägg har väckt mycket känslor och engagerat många twittrare. Nästan tre hundra personer har skrivit långt över tusen tweets! Inläggen har varit mångskiftade: kommentarer, reflexioner, länkar till debattinlägg i tidningar och på bloggar, bilder m.m. Alla har det gemensamt att de varit seriösa, engagerade, om än i många fall ifrågasättande.

Uppenbarligen finns det många som vill bidra till att skapa en bättre skola, en skola för framtiden!

Hur har då Jan Björklund och Folkpartiet agerat i anledning av #merkateder?

Svaret är enkelt: inte alls. Eller möjligen om man vill vara cynisk: som en struts påstås agera, dvs. stoppat huvudet i sanden (se längst ner i posten).

Trots flera propåer i twitterflödet till @JanBjorklund (som visade sig vara ett låst och inaktivt konto, en ren placeholder) och @folkpartiet kom ingen kommentar förrän framåt kvällen:

Folkpartiets första tweet i anledning av #merkateder

Var det ett bra svar? Jag tycker inte det. För det första kom det för sent. Det var ju trots alla Folkpartiet som initierat debatten! Var man inte beredd att ta den då den uppstod? För det andra var svaret raljant. Vad menar de med “kul”?

Vi som skrev hade inte “kul”; vi var engagerade i en viktig diskussion om framtidens skola. Folkpartiets von oben-attiyd var faux pas nummer två. Det tredje felet var att inte bidra med något eget i debatten. Tre snedsteg på 140 tecken. Bra jobbat! Not!

Efter att ha fått frågor från aktiva i flödet, bland annat @Anna_Kaya, @maxelson och @Klamberg, kom nästa tweet:

Ledig dag? Tur att det inte blev världskrig ...

Var det ett bra svar? Jag kan ju bli förvånad över att partiet går ut med en debattartikel och sedan tar ledigt på informationsavdelningen … Hörde jag broad casting? Någon debatt var man tydligen inte intresserad av … Och vad menas med “vi ska läsa alla inlägg imorrn” (vad är det för stavning förresten?). Twitter händer här och nu! Det är inte en samling pressklipp att bläddra i i efterhand. Återigen: kom med ett bidrag i debatten. Antal fel i denna tweet: tre!

Medan diskussionen pågick på Twitter var Folkpartiet någon annanstans till sent måndag kväll:

Piratpartiet?

Inför denna tweet är det nog bäst att vi rekapitulerar: Folkpartiet publicerar en debattartikel på Sveriges mest vällästa debattsida. Hundratals människor engagerar sig i debatten. Folkpartiet missar hela debatten och lyckas under samma tid som vi skriver fler än 1000 poster skriva 9 (nio, ja, mina vänner, ni läste rätt) varav vi ser nr 8 och 9 ovan.

Titta nu, för som vi kommer ihåg har de redan levererat två tweets med tre fel i varje, på dessa poster. Ja, det är sant! De försöker kapa taggen #merkateder. De går inte in i debatten, de kommer inte med egna inlägg, de svarar inte på frågor, de bemöter inte eventuella faktafel utan de använder taggen för att pressa ut en ny, helt annan, debattartikel. Det är helt obegripligt att Folkpartiet kan vara så tondöva för hur man agerar i sociala medier.

Nej, kära folkpartister, det blir ett rejält IG i sociala medier-kunskap. Det blir också ett IG i samhällskunskap eftersom ni inte förmår reflektera kring fakta och ert eget agerande. Gör om, gör rätt!

Behöver ni hjälp att förstå kraven på framtidens skola, hur man ska tolka forskningsresultat, skillnaden mellan att mäta och att veta och hur man ska agera i sociala medier så finns jag på @Johan_Groth!

En struts - dock ej folkpartistisk sådan

2 Replies to “Folkpartiet, #merkateder och den stora tystnaden

 1. Hej!
  Har varit mest aktivt med att läsa #merkateder och följer det mer stort intresse. Tyvärr verkar det vara rutin som FP har att inte ge svar till allmänheten. I november 2010 mailade jag dem med en fråga/komentar angående de estetiska ämnen på gymnasiet. Fick snabbt tillbaka ett mail med ett halvt ord, och sedan ett mail till med ursäkt för det första mailet och där skrev dem att de återkommer snart med ett gott svar. Inte ett enda ord, inte ens ett halvt ord till har jag fått, mars 2011…
  Nu ska jag fortsätta följa debatten! Bra jobbat, du – och alla – som lägger så mycket tid på det här! Det behövs!
  Barbara

  1. Tack för kommentar. Jag tycker att en öppen och rak debatt är en hörnsten i demokratin. Jag hoppas vi kan bidra på något sätt till att lyfta fram skolan i debatten. Vi får hoppas att partierna är villiga att ta diskussionen här och nu och inte bara inför valet!

   Hälsningar
   /Johan

Comments are closed.