De allra flesta datorspel och rollspel samt vissa brädspel handlar om att bli bättre på något. Ju mer man spelar desto fler egenskaper, vapen, sköldar, hästar, följeslagare etc. får man. Man blir bättre och bättre och kan ta på sig större och större utmaningar.

I och för sig blir utmaningarna också värre och värre men det brukar i alla fall löna sig att levla upp, om inte annat blir spelet snabbare, mer komplicerat; helt enkelt roligare.

Nu tycks det växa upp en helt ny flora av spel. Jag vill kalla dem för wait games därför att en stor del av spelmekaniken tycks gå ut på att vänta.

Ett exempel på wait games är Mafia Wars. Ett annat, mer påtagligt, är Tiny Towers som finns som app till iPhone och iPad.

Spelet går ut på att bygga ett höghus (till höger ser ni mitt höghus som det såg ut i torsdags). Det märkliga är att ju mer man spelar desto långsammare och tråkigare blir spelet.

I början kan man bygga typ två våningar per dag. Varje gång man bygger en våning blir det dock dyrare att bygga en våning till. I och för sig tjänar man mer ju fler våningar man har men det “kompenseras” av att det också tar längre tid att bygga en ny våning.

Just nu tar det mig 29 timmar att bygga en våning och tiden ökar med en timme per våning! Dessutom krävs ingenting annat än att man fyller på affärerna (dvs. klickar på deras varor) för att spela ska rulla framåt. Skicklighetsmomentet är således nära noll.

Jag är lite fascinerad av denna spelmekanik. Varför gör man ett spel som blir långsammare och tråkigare ju mer man spelar? Just nu känns det mest som om jag levlar ner för varje ny våning!

Nu vet jag att det i min vänkrets finns många som kan mycket om spel. Jag vore verkligen glad om någon av er ville förklara fenomenet wait games för mig!

Varför jag fortfarande spelar spelet? Jo, det ska jag säga: spelet har blivit intressant på en metanivå. Tillverkaren gjorde nämligen ett antal ändringar för en tid sedan. Dessa ändringar väckte ett ramaskri bland spelarna och tillverkaren kom därför ut med en ny version tämligen kvickt.

Jag tycker det är rätt intressant att följa denna utveckling och se hur pass lyhörda tillverkarna är och hur fort de reagerar och vad i kritiken de väljer att reagera på.

PS. Det här är nog min längsta post någonsin 🙂

5 Replies to “Spel där man levlar … ner?

    1. Hej Oliver!
      Tack för kommentar. Hoppas att allt står väl till med dig. Jo, det TT är ju ett simulationspel där folk flyttar, skaffar jobb, fyller hyllorna och du krattar hem intäkter så att du kan bygg fler våningar etc. Men som sagt, mycket vänta blir det 🙂 Ses vi på nästa slag?

Comments are closed.