Förutsägelser för 2016

2015 var ett mycket händelserikt år för den som bevakar Kina. Hårda ord i Sydkinesiska havet, börskrasch, ökande antal protester organiserade av facken och flera mäktiga och rika personers försvinnande är bland de saker som har fått många att ifrågasätta kommunistpartiets förmåga att styra landet i de allt osäkrare vatten som väntar. Samtidigt har Kina lanserat AIIC och säkrat ett läckert handelsavtal med Storbritannien. Kina är fortfarande mycket populärt i länder som Zimbabwe och Sydafrika, vilket inte ska förbises.

Så vad väntar 2016? Här är en kortfattad och helt personlig gissning. Om ett år får vi se hur rätt jag hade! Förmodligen kommer de trender vi sett under 2015 att fortsätta under 2016, vilket kommer medföra ännu större förändringar för Kina

+ Fler och fler viktiga aktörer verkar få upp ögonen för Kina nu. Jag förutspår fler nya framgångar när det gäller internationella handelsavtal. Olika länders ledare kommer göra den insikt de borde ha gjort 2005, nämligen att det finns mycket att tjäna på att handla med Kina.

+ Befolkningens tillit till kommunistpartiet kommer inte att sjunka, i alla fall inte i de privilegierade områden som är dem som räknas.

– Inrikes väntar allt fler oroligheter. Hundratals fler människor kommer dö i Xinjiang på grund av partiets hårdhudade sätt att bemöta extremism. Det kommer bli allt fler och större protester när ekonomin saktar ner, detta kommer kanske bli den allra viktigaste trenden, eftersom den avgör arbetarrörelsens framtid.

– Partiet kommer inte kunna utföra de nödvändiga reformer som krävs för att transformera den bromsande ekonomin på ett givande sätt. Alla turer med börsen tyder på att ledningen är mer angelägen att bevara rådande stabilitet och bevaka de statliga företagens och mäktiga personers intressen.

– Det kommer bli ännu mer nationalistisk polemik.

– Detta kanske låter som motsatsen till den första punkten, men jag tror att Kina kommer börja få ett dåligt rykte som handelspartner. I vissa branscher kommer man skörda framgångar, som tågbranschen. I andra kommer det dock inte gå lika bra. Som exempel har vi ett vägbygge i Polen som påbörjades redan 2010 om jag minns rätt och bygget av ett lyxhotell i Bahamas som satt hela det lilla ölandet i gungning. Det kommer bli populärt att göra affärer med Kina för dem som bara märker hur billig kostnadsprognosen är eller vilka frikostiga bonusar som erbjuds, som regeringar eller rika investerare. För dem som måste hantera kommunikationen med ett statligt kinesiskt bolag eller se till att arbetet följer gällande miljölagstiftning, som kommunen, kommer det kanske inte bli lika roligt. Detta beror såklart helt på hur bra kinesiska bolag kommer vara på att anpassa sig till olika kulturer och lagstiftningar.

Lite mer negativt än positivt. Men som sagt, Kina går mot osäkra tider. De närmaste fem åren tror jag kommer bli mer händelserika än de senaste 15. Kommunistpartiet står i centrum. Dess beslut kommer vara kritiska för Kinas framtida välfärd och anseende.