Tre möten

Igår mötte jag tre personer, som alla gjorde sitt eget intryck på mig.

Det första mötet inträffade när jag var på väg till jobbet och parkerade cykeln vid busshållplatsen. En fet unge, ungefär tretton år gammal väntade också på bussen. Han vände sig till mig ock sa:

Hej, vilket land är du ifrån?

-Nihao, jag kommer från Sverige.

Vad gör du här? Det är väl mycket bättre där borta än här, alla är rika där borta.

-(nervöst) Hehe, det kan man väl inte riktigt säga…

Jag tycker du borde ha stannat där. Där är ju sjukvård gratis och annat också varför skulle du åka hit du borde ha stannat.

Jag försökte förklara att situationen inte är densamma som utlänning, men han vägrade sluta förklara för mig varför jag inte borde ha kommit till Kina. Sedan klev han på bussen och försvann.

Det andra mötet inträffade när jag var på väg till kiosken som säljer Taiwansk kyckling när jag hörde det välbekanta ljudet av en megafon. Kineser spelar in meddelanden på dem för att göra reklam. Den här sade något om att sälja bröd. Eftersom bageriet närmast hemma nyligen försvann bestämde jag mig för att undersöka. Ljudet kom inte från en dörr och inte från ett fönster, utan från ett hål med galler för i muren bredvid trottoaren. Megafonen låg mellan gallren.

Innanför skymtade ett litet litet rum fyllt med korgar och bröd och när jag sträckte på nacken kunde jag se två män utanför rummet, en i förkläde. De sålde baguetter och limpor och chokladfyllda bröd och annat för tre RMB limpan. Bagaren (?) berättade att man kan beställa bröd och att några fransoser brukar beställa ett tiotal åt gången.

Ett pyttelitet privat bageri? Jag vet inte.

Det tredje mötet inträffade när jag köpte blommor. Jag och floristen pratade om Sverige, han höll isär Sverige och Schweiz bättre än de flesta. Sedan utvecklades konversationen ungefär så här:

Jag vet att Sverige har en riktigt stark industri också.

-Tja, Kinas går väl an den med?

Nej inte alls. Den är underutvecklad. Det har varit för mycket krig, alldeles för mycket krig. Känner du till försvarskriget mot Japan (det andra sino-japanska kriget)?

-(inte nervös än) Jo det känner jag till.

Då kom de och invaderade oss och ställde till med krig. Men om de kommer igen blir det andra bullar av!

-(nervös nu) Jaså, jaha… nej det kommer väl inte gå som tidigare…

Närrå, om de kommer igen så ska de får stryk! Så mycket stryk att gatan fylls med tänder.

Enligt bättre vetande valde jag att inte argumentera med en florist som visar tänderna. Istället började jag prata med hans fru om blommorna.

Det var de tre mötena, tre små inblickar i Kina. Ingen av dem bör ses som representativ för en större del av befolkningen men är exempel på några av de åsikter som cirkulerar i landet.

2 Replies to “Tre möten

  1. Den förstes åsikt var ju bra, den andre smygetablering?, den tredje visade kinesisk styrka eller?
    Kram

Comments are closed.