Sjukhus och poliser

Tisdag den 14

Vi lärde oss om dagar och datum idag, så Zhao Laoshi passade på att rita upp det schema vi kommer följa de närmsta veckorna. Vitt och blått är arbetsdagar och rött är helgdagar. Kineserna klurar till det ordentligt när det är dags för nationaldagen, helg och vardag byter plats för att man ska få sammanhängande ledighet, men inte ledigt för länge……

Så alla studenter ska göra en medical checkup här i Kina också, för att täcka allt man inte blivit undersökt för i sitt hemland, och lite till. Några kommenterade på bloggen och skrev att kinesiska biografer är renao….. kinesiska sjukhus är RRenao. Man fick en lista på saker man skulle testa å så var det bara att gå från rum till rum och provas…. man ska va glad om man slipper röntgenen, som jag slapp, för då behövde man ha på sig blykalsonger som skydd 😛 jag har fortfarande lite ont i armen så jag undrar om man har lärt sig att byta nål mellan blodproverna i Kina <.< Annars så var det hela bara en karusell mellan syn-test, säg “aah”, sensorer på bröstkorgen och en väldig massa kinesiska. Hm, det blir nog bra resultat tror jag. Tror jag.

Under resan till hälsotestet och tillbaka och under lunchen och under orientation meetingen hann jag bekanta mig med fler klasskamrater.

-Amade är från pakistan och 21 år tror jag. Han gillar Naruto och Bleach. Han verkar alltid var glad, förutom när han är hungrig i alla fall, trots att han säger att han tål hunger bra efter all träning under Ramadan (inför blodprovet fick vi ju inte äta något på hela dan :P). Under orientation meetingen ställde han gärna frågor som kanske skulle reta polismannen 😛 Mer om meetingen längre ned.

-Li Na heter förmodligen samma sak på ryska men jag trodde att hon var tysk första gången jag mötte henne. Rödfärgat hår. Rädd för nålar, speciellt sådana som tar blodprover 😛 Gillar Nightwish och typ det.

-Ewe är från Belgien men av någon anledning tror de flesta (inklusive mig) att hon är ryss första gången de möter henne. Vitfärgat hår. Gillar inte Tintin D:

-Nikolai är den enda fransmannen i klassen. Ganska tystlåten, men han ska hur som helst studera till ingenjör här i Beijing.

-Tom är inte min klasskamrat men jag pratade med honom i bussen. Han e från Sydafrika, är 18 år och är glad över att det finns folk yngre än honom på campus…

Det var tre officieller som pratade för oss under orientation meetingen. Längst till höger satt en gubbe som mest verkade vara där för att säga “här kommer det bli trevligt, nu ska bara herr konstapel berätta vad som är olagligt” och sedan försvinna. Till vänster satt polisen som var från typ “avdelningen för inträde och utfärd”. Han var väldigt stel. Punkt. Det här är lagen. Man kan dö om man inte följer den. I mitten satt en tjej, typ engelskalärarinna på skolan eller något, och översatte för de båda gubbarna. Konstapeln undervisade oss i riskerna för stöld och väpnat rån, med diarrhe och droger. Han upplyste oss också om riskerna med att dricka för mycket alkohol.

Överhuvudtaget var polisens .ppt väldigt amatörmässig, närapå barnslig, som illustrationen av hur studenter kommer till Kina: en bild av en tecknad flicka som glider över stilla havet från Santiago till Beijing. Under frågestunden ställdes flera seriösa frågor men en del som ganska uppenbart var till för att kittla polisens ilskenerv. Något som Amade gärna gjorde

-Ifall man inte hanterar visa eller pass rätt kan man bli straffad <vad för straff då rå?>

-Studenter får inte ha husdjur <men fiskar då?> (den var det jag som kläckte, påhejad av Amade, men ingen vågade fråga “om man vill äta hunden då?” :P)

-studenter får inte utöva våld <självförsvar då>
-………….. ring polisen
<det måste väl vara okej att försvara sig?
-resonera med honom istället

De var inte helt proffsiga på scenen heller:

-studenter får inte jobba <kan man sälja lektioner i engelska?> polisen säger nej, men översättaren håller inte med om det, så de diskuterar ämnet ett tag på kinesiska innan polisen vinner. 😛

One Reply to “Sjukhus och poliser”

Comments are closed.