Om 死刑

Skärmavbild 2013-10-16 kl. 20.00.22
Dödsstraff, si3 xing2

Nu ska jag berätta om en persons syn på dödsstraff. Kom ihåg att en persons åsikter inte ska tas som en regel för alla landets människors åsikter. Den här bloggen bjuder inte på någon statistik (även om jag älskar statistik) utan bara på lösryckta historier och indicier nästan helt utan koppling till varandra.

Bakgrunden är att vi (ett antal människor, det spelar ingen roll vilka) hade diskuterat ett fall där en man, grovt berusad, hade slängt en kvinnas spädbarn i marken så att det dog framför hennes ögon därför att hon inte ville flytta på sig så att han kunde parkera innan han med hjälp av en vän flydde platsen i samma bil som de nyss ämnat parkera. Förövaren dömdes till döden men har nu överklagat med argumentet att han inte visste att det fanns ett barn i korgen som han drämde mot asfalten. Dock tyder det mesta på att han står liten chans att lyckas med sitt överklagande eftersom det finns flera vittnen som hävdar att de ropade “akta barnet”. Dessutom är han nu Kinas förmodligen mest avskydda människa, så frågan är om inte dödsstraffet är att föredra för hans del. Men det här var inte det intressanta som jag ville berätta om.

Därnäst pratade vi om vilka som stöder dödsstraff och vilka som inte gör det och en kinesisk persons svar var inte vad jag väntade mig. Här följer en fri tolkning ur minnet av tal och kroppsspråk: “Det handlar inte lika mycket om vad min åsikt är som att det inte finns något annat sätt att hantera sådana här människor. Jag vet varför många människor i andra länder är emot dödsstraff och jag håller med om att det vore bättre att sätta alla brottslingar i fängelse och lära dem att följa lagen men det är omöjligt med människor som den här. Människor som den här mannen saknar utbildning, kultur och respekt för liv. Istället är de fullkomligt kallblodiga, själviska och hänsynslösa. De saknar en del av sin mänsklighet och än så länge är dödsstraffet det enda sättet för samhället att kontrollera dem. Det är som att tämja djur, det går inte att diskutera med dem, bara att hota och bestraffa dem, för de lyder bara med en kniv ovanför nacken.”

Ojdå, tänkte jag. Här väntade jag mig ett svar som skulle bekräfta bilden av det kinesiska rättssystemet som strängt och hotfullt och istället blottas en människosyn som ser vissa människor som mindre värda därför att de saknar kultur och disciplin.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle säga därefter. Det vet jag fortfarande inte riktigt :s

Kom ihåg att det är inte ska tas som en regel för kinesisk människosyn. Tvärtom är många unga kineser övertygade motståndare till dödsstraffet. Helt säkert är många äldre kineser också det, men de tenderar att inte tycka lika mycket och mångt som sina yngre landsmän så det är svårare att veta.

One Reply to “Om 死刑”

Comments are closed.