Bio och guldfiskar

September 12

Så har man för första gången tvättat med polettvättmaskin. Det hade inte varit lika svårt ifall det funnits poletter att köpa. De var nämligen slut första gången………

Satte mig för första gången att rita vid restaurangen utanför hus 4. Strax fick jag sällskap av Ali som satte sig att rita hus, han är en Jack of all Trades tycks det. I slutändan fick jag nytta av alla Toves och Jennis lektioner i perspektiv och ritade ett enkelt kvarter som nästan slog Ali av pallen :P:P:P

Najs att sitta i en av parkerna som finns på campus. Tyst och stilla så länge det inte finns gråtande småbarn där >.<

Att försöka plugga i en av parkerna är dock inte lika bekvämt. Överhuvudtaget är det inte så lätt att plugga kinesiska, vilket förde samtalet in på s.k. “language buddies” (1. skaffa kinesisk vän 2. lär kinesisk vän engelska 3. kinesisk vän lär dig kinesiska) och Cameron uttrycket sin vilja att snarast få en sådan vän. Fem minuter senare dök en student som läser engelska på skolan upp och undrade om vi inte kunde kontrollera hennes uttal (som ganska lättkontrollerat var undermåligt) och vips hade Cameron fått en language buddy. Sammanträffande? Beror på om man tror på sådana. Lustiga är att de förmodligen inte skulle ha förstått varandra tillräckligt för att nå den överenskommelsen om inte jag hade kunnat hjälpa till med översättning <.<

Vissa köper T-shirtar eller krukväxter på marknaden för att göra sin tillvaro på campus mysigare. Andra, som min 50-årige klasskamrat, köper tre stycken guldfiskar för 5¥ styck. Jag undrar hur länge de kommer överleva i sin skål, men försäljaren hade yrkat på att de kan leva utan syresättningssystem så vi får väl se……

Välkommen till tunnelbanestationen Wudaokou. Inom det närmaste avståndet finns flertalet tillfällen att förlusta och föräta sig. Till exempelvis det gatukök där man kan köpa nudlar eller jiaozi (knyten) praktiskt taget direkt från stekplattan! Man kan också besöka det köpcentrum som inrymmer en arkadhall, bland mycket annat. I arkadhallen kan svenskar utan tillräckligt internet för att spela CS eller CoD uppsöka ett av de skjutspel som är tillgängliga. Eller varför inte spela Percussion Drummer – ett spel vars genre är helt okänd i västvärlden men bekant för alla som avnjutit östasiatiska grafiska noveller? Bion vid Wudaoku visar många olika filmer från både Kina och Väst, bland annat Inception (notera att dubbning nyttjas flitigt i Kina). Biografen kan tyckas vara inproppad i en gammal tom byggnad från kommunisttiden, vilket är mycket möjligt. Publiken man finner här är av ett helt annat virke än den svenska vilket förmodligen har fått de flesta kinesiska filmconnoiseurer att antingen emigrera eller inreda en hemmabio. Ty här är alla välkomna, vare sig de vill prata med sina vänner bredvid eller i mobiltelefonen samtidigt som de ser sin film. Eller i alla fall delar av den.

6 Replies to “Bio och guldfiskar

  1. Jättekul att läsa din blogg! Ett bra kinesiskt uttryck är renao. Typ liv i luckan. Typ alltid ren nao på bio etc. Försök gå på på ett Kinesiskt bröllop. Hen ren nao. Cykelhjälm känns som överkurs i Kina o cykellyse tror jag är förbjudet.
    Fiskarna klarar sig nog. Dem, liksom sköldpaddor, bor väl alltid i skål uta syre. Du kanske ska ha några och öka feng shuei i ditt studenteum.
    zai tien, Elin.

  2. Tänk vad självständig du blir… mamma eller pappa kommer aldrig behöva tvätta dina kläder mer.

  3. Varje miljö har sin Ali, de är till stora nytta men man bör ha ett medvetet förhållningssätt till dem. De lever på information och utbyte vilket man bör komma ihåg.

    Vi håller tummarna för the small fishies.

Comments are closed.