Den stora muren

I lördags ordnade skolan en utflykt till muren. Jag är förtjust över att den var mycket mer intressant än vad jag trodde, å andra sidan kanske mest på grund av den drömlika utsikt man har därifrån snarare än muren i sig själv. Muren, eller snarare de delar av muren som är öppen för turister, är genomgående och noggrannt restaurerad och renoverad. Man kunde se delar av originalmuren ibland och endast högar återstod av byggnadsverket.

Jag ahr svårt att se hur kinesiska muren någonsin skulle kunna fungera som försvarsverk mot något slags anfall, fick det sedan förklarat av mig att muren egentligen var ett gränsmärke och arbetstillfälle för fångar och aldrig ens var tänkt att fylla någon särskilt praktisk funktion.

Nedanför muren ligger en by som möjligen lever endast på inkomsten av att sälja krimskrams till turister. Lättprutat e det roligtvis lade rabarber på en 100 kronors stråhatt för 20……

Denna delen av muren är den vid dalen MuTian. Man kan se muren vid två olika platser, den andra är BaDaLing.

4 Replies to “Den stora muren

  1. För mig ser rubriken ut att vara “Den Stora Muren”…. hm, tulländamål är möjligt såklart. Har inte kollat upp det eller något, bara diskuterat sinsemellan med bussgrannar.

    Har just lagt upp en vårpost ^^

    Heeee att jag inte finns på några bilder beror på att jag bara lägger upp mina foton 😛 Själv finns jag ju på alla andras bilder ……

  2. Häftigt! Jag har ju själv varit vid muren och håller med om att det slår förväntningarna. 😀

  3. Spännande utflykt med fina bilder. Upptagande av tull görs ju än idag – turisterna får ju betala för sig.
    Glad vår

  4. Har rubriken försvunnit? Murarna fyllde väl flera funktioner. En var tydligen att kanalisera resande till vissa platser för att möjliggöra upptagande av tull. Nog så viktigt för en stormakt!

Comments are closed.