Munkalligrafi

Photo 2013-10-05 19 59 56I Zhongguancun (中关村), ett område ett par busstationer från BLCU, var det en person vid namn Yibo (一博) som fångade många förbipasserandes intresse inte bara för sitt särskilda utseendes skull utan särskilt för sin skicklighet med penseln. Han satt ute på en öppen yta utanför ett köpcentrum. Framför låg en duk och på duken stenar för att hålla fast papperet mellan duken och stenarna och framför duken stod en burk där folket kunde skänka pengar. På burken satt en lapp fotografering undanbedes. Till vänster låg en hög med enkla papper och till höger hans pensel lutad mot ett stöd och en bläckburk och ännu längre till höger låg fem bonader, varje med en unik text av fyra tecken på.

勤学善思(qin2 xue2 shan4 si1, flit + studier + bra + tanke): Större kunskap leder till djupare tankar.
宁静致远(Ning2 jing4 zhi4 yuan3, fridfull ++ leder till, ända till + långt, fjärran): Svårare att tolka. Genom frid kommer insikt.
厚德载物(Hou4 de2 zai4 wu4, dygd ++ bära, tolerera + ting): En person med gott i hjärtat, dygd, kan lättare hantera världens svårigheter.
志搏云天(Zhi4 bo2 yun2 tian1, viljestyrka + slåss mot + moln + himmel): Moln och himmel hänvisar till gudarna. Att sträva efter något mycket svåråtkomligt och ha viljestyrkan att nå det.
自强不息(Zi4 qiang2 bu4 xi1, själv + stark + inte, utan + paus): Ständigt idka självförädling.

En bonad kostade 80 RMB och när någon av åskådarna köpte en kom en äldre man som kanske var Yibos far fram, rullade ihop bonade och tog emot pengarna. Sedan drog han fram en ny, blank bonad ur en väska och lade framför Yibo. Den som köpte en bonad betalade inte bara för att kunna ta med sig rullen hem utan också för en föreställning som alla församlade kunde åse.

Yibo tog penseln mellan tårna. Han bytte den mellan fötterna två gånger för att komma upp på knä och satte penseln till rätta mellan läpparna. Han böjde sig till höger och doppade penseln i bläckburken och strök den noggrannt mot kanten. Sedan lutade han sig över papperet, satte penseln till dess yta och skrev med en sådan säkerhet som bara många timmars träning kan ge. Efter bara några sekunder låg den nya bonaden tillsammans med de andra. De var oemotståndliga.

Åh just det! Bredvid burken som tog emot folks gåvor låg också en större lapp som jag glömde bort att beskriva. På den fanns ett foto av Yibo från den tiden han jobbade som kock. Där fanns också ett annat foto (som om det behövdes när han själv satt där precis bredvid) efter det att en brand hade härjat honom och hans armar amputerats för att rädda hans liv. Varje bonad är signerad med datum efter gammaldags kinesisk kalender, Yibos namn och ordet för munkalligrafi. Längst ner sitter en stämpel som påminner om märket för 2008 års olympiska spel med en liten skillnad.  Mannen på bilden saknar armar.

Unknown

One Reply to “Munkalligrafi”

  1. Vad spännande! Som mun o fotmålarna i Säverige. Jag köper alltid deras kort. Kram

Comments are closed.