Fröknar

Det sägs att när det gäller bloggande så är framgångsreceptet att skriva om saker man ser runt omkring sig och skriva ofta. Nå, jag försöker skriva så ofta jag kan men det kanske inte alltid är tillräckligt ofta. Jag ber om ursäkt för det och ska försöka bättra mig bla bla. Idag ska jag hur som helst skriva om prostitution.

I Sverige kallar vi sällan folk vi deras yrke förutom kyparen, men i Kina är det en mycket vänligt vana. Några exempel är “lärare Wang kan jag ställa en fråga “(王老师请问一下) eller “servitören kan jag beställa”(服务员点菜). Dock gäller inte detta för alla yrken. Mest känt är väl att taxichaufförer kan och bör tilltalas “mäster” (师傅)vilket också kampkonstmästare med flera bör tilltalas med. Mindre känt är kanske att prostituerade (på kinesiska 妓女) tilltalas med “fröken” (小姐,xiao3 jie3). Det varierar dock med plats och dessutom kan xiaojie också betyda “fröken”, “mademoiselle”, så det gäller att hålla tungan rätt i mun som utlänning.

Mer känt är det nog, att arbetsmarknaden för utövarna av detta urgamla yrke praktiskt taget utplånades efter kommunisternas maktövertagande på 40-talet men nu, liksom alla andra i Kina, just nu åtnjuter allt bättre och mer varierande arbetsliv än på länge. Det märks tydligt på det ogenerade sätt de gör reklam för sin verksamhet (och ni kanske redan har hört talas om det vanliga erbjudandet om “en extra filt” som resande kan få på kinesiska hotell). Sedan jag kom till Kina för två månader sedan har jag sett klistermärken med reklam på busshållplatser och trottoarer vid sammanlagt tre tillfällen. Här är ett exempel på hur de ser ut:

IMG_2540

Utformningen är snarlik hos alla reklammärken: samma mått, tre bilder och två eller tre små text snuttar. Texterna varierar från reklam till reklam men vissa meddelanden återkommer. Här står det: “anställer reklamklistrare” till vänster, “har skolflickor” till höger och “xiaojie-tjänster” i botten. Ett annat vanligt meddelande i botten är “fröken Bao” (Bao är bara ett efternamn). Telefonnumren varierar men jag har inte fotat tillräckligt många för att jämföra.

Men som om inte det var nog, samma dag som jag fotat ovanstående reklam kommer jag och Shanshan hem och upptäcker att på varenda dörr i höghuset sitter små reklamlappar! Det är till stor del denna händelse som inspirerade mig till den här posten.

IMG_2542

Hon har så långa ben att numret knappt fick plats. Jag har inte ringt något av numren, om jag gör det kommer det en till post om det. Om det är någon som läser det här och på grund av fotona börjat leka med tanken att hitta en kinesisk skönhet så… visst kör på det men tro inte att riktiga kineser (eller människor) ser ut som de här. Med tanke på hur glada kineserna är i att fotoshoppa sina fotomodeller (och de flesta människor som blir fotade för den delen) skulle jag våga påstå att ett foto av fröken Bao skulle passa bättre i en manga än i verkligheten.

Här är en rolig länk också. Jag vill inte framstå som en sådan där journalist bloggare som bara delar andras nyheter men jag tycker att jag har skrivit tillräckligt idag. Dela dela dela.

One Reply to “Fröknar”

  1. All reklam som funkar är ju bra eller hur? 🙂
    Kul att läsa, läser gärna mer

Comments are closed.