Slut på terminen

IMG_2741Nu börjar det kinesiska nyåret (Vårfesten) att närma sig, vilket innebär prov innan terminsslut. Alla flitiga studenter drar sig undan i två veckors tid och förbereder sig, men både flitiga och lata studenter fuskar. Förutom jag.

Varje ämne har ett terminsprov. Proven är ungefär en eller två timmar långa, beroende på om de är muntliga eller skriftliga, hörförståelse eller läsning. Det finns ett ironiskt undantag till att alla flitiga studenter förbereder sig. Det är nämligen så, att i Kina måste de studenter som snart har avslutat sin 本科 [ben-kö] (de fyraförsta åren av kinesiska högskolestudier) skriva ett prov (ett mycket svårt prov) för att kunna läsa 研究生 [jän-djo-sjöng] (de därpå följande två åren av kinesiska högskolestudier). Således är många av de (hypotetiskt) bästa studenterna för upptagna med att förbereda proven för vidare studier för att ha tid med de vanliga proven. Det känns inte rätt.

ba46dg1cmaae9mq-1.jpg_largeIdag är vädret i alla fall uselt, med smognivåer strax under 500 (496 på morgonen).

 

One Reply to “Slut på terminen”

  1. Äntligen skriver du igen! Det är jätteroligt! Jag håller tummarna för dig ,proven går säkert bra o sedan får du lov! Andas inomhus! Kram

Comments are closed.