Folkrepublikens bästa soldat

Rifle_Type_95Kinesisk TV har många dåliga program och många bra program.  Bland annat finns det mig till synes amerikanska naturprogram (de verkar vara oräkneliga), mycket välgjorda historieprogram om världen (antika Grekland, Carcassonne med mera) och Kina (det har börjat dyka upp sådana i Sverige också) samt program med militärtema.

Med en studio fylld av gröna skärmar, mörk metall och en programledare i uniform men med orangefärgat hår verkar programmet, i alla fall ur min synpunkt, riktat mot vuxna pojkar.

Hur som helst handlade programmet vi såg på om Kinas bästa soldat.  Folkets befrielsearmé arrangerar tävlingar som, av klippen vi såg att döma, bland annat prövar deltagarnas förmåga att skjuta prick, kasta prick, plocka isär och sätta ihop vapen, bära otympliga saker med vapen i hand, hoppa in genom som fönster, skutta över hinder och använda korttidsminnets fulla kapacitet. Vinnarna sorteras år efter år i en topplista och mästarna deltar sedan i en annan tävling som vi såg klipp från.

Denna andra tävling kan beskrivas som militärens talangjakt, inklusive domare som gav poäng och publik (alla i uniform och med raka ryggar). De tre favoriterna var uppklädda för ceremoni och prövades återigen på olika sätt. En gren gick ut på att känna igen ett land på dess flagga eller nationalsång och uppge namn (på två språk) ledare med mera,  en annan på att manövrera en tropp inför publiken.

Den bästa av de bästa deltar sedan i ceremonier som involverar utländska ledare. Efteråt avrundades programmet med reklam från ett företag som säljer exklusiv alkohol.

2 Replies to “Folkrepublikens bästa soldat

Comments are closed.