30 januari

Nu har jag precis varit ute och rest i sju dagar, tillsammans med Shanshan och hennes föräldrar! Tre dagar i Shanghai, en i Suzhou, en i byn Tongli och två i Nanjing.

Dag 1+2

IMG_2757

Hur tar man sig till Shanghai från Beijing? Med flyg? Eller tåg? Varför inte med buss? Det tar ungefär sex timmar med buss mellan Kinas två största städer. På vägen gör bussen ett stopp, klockan ett. När bussen väl hade stannat på gården tittade jag eftersom jag var hungrig förväntansfullt ut genom bussens fönster men såg inget värdshus, vilket jag besviket konstaterade. Shanshan svarade med ett ord: ledsen. Men maten var faktiskt god.

IMG_2746

Det var åtta år sedan jag var i Shanghai och jag minnet är inte gott nog för att veta om “the bund” har förändrats under åtta år. Det sägs alltid att Beijing är Kinas kulturella centrum och Shanghai dess ekonomiska centrum, men runt the bund finns ju faktiskt mångabyggnader från tidigt 1900-tal. Vi passerade Bank of Chinas första kontor. Se bilder av TV-tornet och monumentet till folkets hjältar.

IMG_2758

IMG_2759

Idag är också det kinesiska nyåret. Dagen heter på kinesiska 除夕 [chu2xi1]. Ordets betydelse hänvisar till att denna afton är årets sista, men ordets viktiga betydelse är som namnet på högtiden.

På TV erbjuds det mycket underhållning. Varje år är det musik och föreställning till tolvslaget. Hittills har vi sett klipp om hur roligt det är att vara med familjen, sång på kinesiska och franska, en österrikisk skuggdansgrupp, buktalare, akrobatik och akrobatik med kamsportskaraktär (och Jackie Chan!). Otroligt storslaget. Men ganska töntigt ibland.