Qingdao

På en impuls var jag och Shanshan i Qingdao under tre dagar. Staden är känd för ölmärket med samma namn. Qingdao styrdes av tyskarna under kolonialtiden för hundra år sedan. Med tanke på hur många byggnader de lämnade efter sig hade de tänkt stanna mycket längre än de cirka 25 år de var där innan japanerna invaderade och de evakuerade. Stora delar av staden består fortfarande av gamla kvartersblock och villor, mer eller mindre förfallna. Flera större byggnader finns också kvar, jag beskriver några av dem nedan.  Qingdaos historiska byggnader är yngre än många av dem man kan hitta i andra kinesiska städer, men jag tyckte att staden ä

På kullen ovanför Qingdaos tågstation, också byggd av tyskarna, tronar St. Mikaels kyrka. Från toppen av sitt berg blickar den ned över Qingdao.

IMG_2992

Kyrkan vanhelgades av rödgardister under kulturrevolutionen, men restaurerades ett par år senare. Jag måste säga att de lyckades bra med att inreda den som ny. Sedan tyskarna stack finns det dock inte lika många kristna i Qingdao (särskilt inte katoliker), så informationstexterna är ganska enkla. Till exempel “Det här är Maria. Hon födde Jesus som är kristendomens viktigaste person.”

IMG_2991

Qingdao flödar över av havets frukter. Både fina och enkla restauranger har stora utbud av varelser med inga eller tio ben, fenor eller skal, en eller två kroppsöppningar.

IMG_2995

Qingdaos havsuniversitet (Qingdao haiyang daxue) har en lång historia. Här är en bild från deras nya lokaler en bit utanför staden. För att sammanfatta är det mycket stort och mycket vackert. Husen, trots att de är moderna, har ett lätt okinesiskt utseende, tydligen i avsikt att bevara kopplingen till universitetets historia.

IMG_3008

Här är en bild från havsuniversitetets gamla lokaler, en del är fortfarande i bruk medan andra endast bevaras. Planen är skolans basketplan. På berget mittemot skymtar man på toppen observatoriehotellet och på sluttningen den gamla tyska kommendantens (?) residens. På 20-talet exercerade soldater där det senare skulle byggas idrottplaner för högskoleelever, medan kommendanten kunde se på från sin balkong.

IMG_3031

Det berömda berget Laoshan ligger vid kusten utanför Qingdao. Med en buss kan man komma upp i det tusen meter höga berget och besöka en av de många gamla byggnader som finns där. Till exempel detta daoisttempel, som hyser flera tusenåriga träd, som det på bilden. På sistone har helgonen och de mytiska kejsarna fått sällskap av ett par kända författare som också har statyer på helgedomens mark.

IMG_3026

 

I Laoshan odlas te. Grönt, rött, vilt – allt finns! Som turist erbjuds man att både smaka och köpa.

IMG_3029

Tillbaka i Qingdao. Staden har flera magnifika stränder, varje med sin egen utsikt och sandkornskvalitét. Trädet är en tall.

IMG_3042

Detta litet underliga stycke arkitektur bekostades av en ryss. Sedan dess har många människor bott där, senast Chiang Kai-shek och hustrun Song Meiling. Nu är huset museum, men tyvärr tomt. Inte så mycket till museum än, alltså. Där fanns dock ett mycket intressant foto av Song Meiling när hon läste en tidning. Rubriken på tidningen i hennes hand var “Japan ger upp”. Ett triumfens ögonblick, men ändå flydde hon och hennes make inför kommunisterna bara fyra år senare.

IMG_3069

I en park fanns ett lustigt träd som jag fotade. Titta noga så kanske ni ser den kinesiska Wendigon som kom med av misstag.

IMG_3072

För att sammanfatta är Qingdao en fantastisk stad som definitivt bör besökas. Historian, byggnadsverken, maten och stränderna förtjänar alla uppmärksamhet.

 

2 Replies to “Qingdao

  1. Farmors vad bra att du skriver igen! Det är så spännande. Roligt att ni hittar på saker. Luften verkar också bra! Kram says:

    Roligt att du skriver igen! Det ser jättespännande ut och vackert. Kul också att ni hittar på saker.
    Hoppas allt går bra! Kram

Comments are closed.