Den riktiga föroreningen

Det skrivs ju oproportionerligt mycket om Beijings miljöproblem, men ändå är det vissa saker som inte uppmärksammas alls. Det jag tänker på är bilarna. Det skrivs att fler bilar säljs vilket leder till mer avgaser och mer smog. Det skrivs inte att det säljs så många bilar att det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser, så gatorna är kantade med parkerade bilar.

“Så är det också i Stockholm”, kanske ni säger. Nja inte riktigt. I Beijing ställs bilarna på cykelbanan, framför utfarter, på trottoarer och dessutom står de överallt. När jag kommer hem till småområdet jag bor i på min cykel finner jag ofta att en bil täcker den främre ingången till cykelparkeringen, och när jag cyklar runt till den bakre ingången står bilarna så tätt där att cykeln knappt kan pressas emellan. Dessutom tar bilarna upp halva cykelparkeringen, bara hörnet och längs med väggen lämnas ledigt.

IMG_2912

 

Genialt.