Mer smuts och punkt caj

Återigen faller föroreningens mörka skugga över Beijing och stora delar av Kina. Sedan måndagen och ända tills nu har halten av pm 2.5 varit runt 400 – åtta gånger så högt som de högsta ohälsofarliga nivåerna.  Tur att det finns masker och att ett nytt filter till vår Blue Air är beställt.

cajjjj

När en elev på ett kinesiskt universitet som BLCU ska skriva sitt 论文 (lun2wen2) får den tillgång till det stora digitala arkiv som innehåller tidigare studenters examensarbeten för inspiration och referens. Men det är något med hur dokumenten lagras som jag inte kan förstå. De är nämligen alla sparade i formatet .caj vilket står för “Chinese academic journal” och bara kan öppnas med ett särskilt program som heter CAJviewer. Programmet finns tillgängligt för åtminstone XP och Visa och det är otroligt fult. I det finns dessutom en funktion som heter “export caj to pdf”, som är väldigt lättanvänd men bara kan användas på ett dokument i taget. Frågan är alltså: varför sparas de inte som pdf till att börja med? Det känns väldigt onödigt att skapa ett nytt filformat och en ny filläsare. Är det här något som är vanligt i andra länder också undrar jag.

One Reply to “Mer smuts och punkt caj”

  1. Hoppas inte att det är vanligt! Jag är glad att du har munskydd!
    Glad födelsedag!
    Kram

Comments are closed.