Smaker

I Kina finns det väldigt många maträtter och delikatesser med underliga smaker eller annorlunda ingredienser. Anledningen till detta har jag ingen aning om vad den kan vara men lite vitsigt vill jag inleda gissandet med följande tre för att inleda diskussionen:

– 1 300 000 000 kunder (överdrivet såklart alla kineser är inte köpkraftiga) ger en väldigt stor marknad, även en produkt som få gillar kan få några miljoner ivriga anhängare och dyrkare.
– Östasiatisk anatomi, som smaklökar, och vanebildande under barndomen kanske gör att vissa dofter och smaker lättare uppskattas än andra. Som att man vill ha hamburgerbröd gjort av ris istället för vete.
-Eller så tror man att inflytelserika konservativa människor rent psykiskt stryks medhårs av lokala basvaror som ris och mothårs av utländska som vete.

Fast å andra sidan så odlas vete i Kina så det skulle väl vara löjligt att tycka?

Hade jag något roligt att skriva idag också…..

Jo,

exempel till exempel är ananas och veteyoghurt eller pumpa och veteyoghurt.

Har en med soyabönor i kylen också.

Soyabönor, och det mesta man kan göra av dem är något som många utlänningar har svårt att uppskatta, detta ämne bör dock bäst studeras den dag det var ämnat att studeras och den dagen är -tyvärr- inte idag.

Söta popcorn finns i Frankernas Rike med, men jag tror att kalla, färdigpoppade är svårare att hitta.

Mjölken vill jag inte prata om, så länge jag kan värma den och inte känna smaken bryr jag mig inte om varifrån den (smaken alltså, i svenska syftar ett pronomen i tredje person på den senast nämnda personen eller objektet, vilket än passar in bäst för satsens förståelighet) kommer ifrån.

4 Replies to “Smaker

 1. Hmm…. har inte följt nyheterna på sistone så jag vet inte om det har varit missväxt, en cyniker skulle väl säker säga att de inte gärna skulle erkänna missväxt 😛

  O nej, vete är vanligt i Kina, i en vanlig matvaruaffär kan du hitta många olika sorters bröd till exempel. Likaså är hamburgerbröd också av vete, men vissa restauranger erbjuder hamburgerbröd av ris.

 2. Hej Marcus,
  Läste just att det rekordhöga världspriset på vete bla beror på missväxt i Kina (?) som tydligen är en av världens större veteproducenter. Undrar om jag läste fel, i vilket fall så bör inte vete vara helt okänt i Kina. Vad gör de hamburgerbrödet av?

  Många vinterhälsningar

  Måns

 3. Undrar vad klockan var när jag skrev det här, läser den igen nu och hittar snurrigheter igen, trots att jag rättade den efter att den var färdigskriven……. o.O

Comments are closed.