Jobb

Plötslig post skjuts in här.

Onsdag ringer Chenlaoshi och frågar om jag är ledig på torsdag. Nej, men för något viktigt kan jag skolka. Bra, svarar han, men den här gången behövs korrekt klädel istället för nunchakus. Väldigt förvånad var jag och det visar sig att Chenlaoshi lovat en vän att skaffa fram tre utlänningar att delta i en reklamfilm. Med Shanshans hjälp fick jag Paul att tacka ja med en timmes förvarning och sedan, tillsammans med Chantal, for vi till chaoyang. Företaget som anställde oss (engelskt namn) heter “Ultrapower” och påstår sig vara Kinas största inom marknaden “IT support”. De ville ha en reklamfilm för sig själva som visade att de bedriver affärer med utlandet och behövde därför tre utlänningar att låtsas vara affärsmän (och -kvinna). Proffsigt kameralag såg till att vi tre timmar senare fick betalt våra 500 var :3 Inga bilder tyvärr <.<

Paul upplyste mig om lite intressant fakta angående Kinas historia jag inte kände till. Ungefär sextio år sedan var Kina otroligt fattigt och största delen av befolkningen var illiterata. Man vände blicken mot väst för att se vilka idéer man kunde hämta och såg: ALFABETET. Säkerligen var detta hemligheten som skulle låsa upp Kinas väg till framgång! Processen att förändra tecken till alfabet påbörjades, de simplifierade tecknen utvecklades. Ursprungsplanen var att fortsätta förenkla om och om igen, men snart insåg man att kinesiska språket inte alls är anpassat för alfabet. Dock ville man inte erkänna detta snedsteg och därför används fortfarande simplifierade tecken på kontinenten trots de brister de har jämfört med traditionella som att de är för abstrakta och ibland har många olika tradtionella tecken slagits ihop till ett enda simplifierat – förvirring följer. Till råga på allt detta visar alla studier hittills att det inte alls är lättare att lära sig 5000 simplifierade än 5000 traditionella tecken……..

2 Replies to “Jobb

  1. Glad midsommar! Dansa små grodorna Chinese proverb: Skada kycklingen för att döda apan.

  2. Hade du kavaj o slips handy? Första jobbet i Kina, grattis! – Vilket alfabet tillägnar du dig?

Comments are closed.