Gudstjänst, professor och hjärntvätt

28 november

Alicia fick Philip att följa med, jag bad om att få och Cameron ville väl ha lussekatter men hursomhelst åkte tre och en halv svensk idag till svenska ambassaden för att fira gudstjänst. Svenska kyrkan verkar ha en präst, kanske mer men knappast mindre i Kina. Han reser mellan Beijing, Shanghai och Hongkong och driver verksamheten i alla städerna. Lennart heter han och man kan se honom en gång i månaden i Beijing, ett lyckligt sammanträffande att det dessutom var på den första advent!

Förutom oss fyra studenter var det uteslutande barnfamiljer där (>16, i år var det åtta konfirmander i Beijing) och kyrkomusiker var Bo (annars boss på Ericsson) och det hela var väldigt likt hemma faktiskt. Om man pratar om det faktum att jag alltid håller på att somna under gudstjänster ^^ Det hela var väldigt trevligt med mycket sång och efteråt fanns det lusse och peppar och must och glögg och korv. Eftersom det inte finns någon kyrkoskatt i Kina så var det dyrt men definitivt värt – speciellt som mammorna försåg oss fattiga studenter med extra must och lussekatter att ta med hem efteråt XD

Var också bjuden på adventsmiddag hos min Legal Guardian ^^ Där var han, hans fru, deras dotters rumskamrat (Jessica) å så ja. Jättegod mat och julmust och så fick jag en korg med julmat <3

29 november

Jag satt och väntade på att WIng-Chunlektionen skulle börja då ?? och ?? vandrade in i rummet. De stod och pratade ett litet tag själva och sedan drog ?? så ?? vände sin uppmärksamhet till mig. Först pratade vi på kinesiska, men strax bytte han till nästan perfekt engelska (för att visa upp denna kunskap eller för att var missnöjd med min kinesiska talförmåga vet jag inte), vilket förvånade väldigt. Han började med att förhöra mig lite om vad jag skulle träna och vem min lärare var och jodå, han kände själv Cheng Laoshi, som minsann både kan prata engelska och har en akademisk grad (i vad fick jag aldrig veta – kampsport?).

Sedan utförde han ett ?? och frågade om jag kände till Sun Tzus “The Art of War” (ej originaltitel). När jag sade at jag gjorde det, inledde han en liten föreläsning om denna bok. Den översattes för första gången 1898 trodde han sig veta, av en britt i Hongkong. Denne britt tog sig dock flera friheter med översättningen när han skrev “Art of War”, han hade själv gjort en översättning till det mer korrekta (och jordnära) “The Essentials of War”. Så berättade han också att  1079, ungefär hade man grävt upp originalexemplaret av Sun Tzus verk. President, ordförande Mao hade genast skickat efter den och sedan studerat den ingående.

Ungefär här hade flera klasskamrater dykt upp och nu oxå Cheng Laoshi. ?? uppmanade honom att lära oss om “The Essentials of War” och strax senare så vandrade ?? och ?? iväg igen. Cheng Laoshi berättade att han är en av universitetes mest beryktade professorer och har översatt många böcker (till engelska antar jag).

30 november

Nu har jag importerat alla ljudfiler från böckerna, in på iPoden skall de och sedan får vi se om lyssnande under sömn leder till ökat lärande eller öronblödningar. Denna idé fick jag och mina klasskamrater sedan en Ecuadorisk man förklarat sin teori om språkstudier för mig. Enligt honom är målet med studier av språk att kunna tala. För att kunna tala bra måste man tänka på språket. Men innan man kan göra det måste man inta stora mängder av språket, så ofta man kan. Så, vi kör på det 😛

Har fortfarande inte fått igång internet, för teknikgubben dök aldrig upp -.-

5 Replies to “Gudstjänst, professor och hjärntvätt

 1. Hjärntvätt?? Uuuuuuhh jag har glömt,,,, TV kanske? 😮

  Vilke är ville och valle?

  Japp ^^

 2. Du verkar ha haft några toppendagar med trevligt sällskap, god mat och trevliga kompisar.

 3. Mycket på gång. Kul att du träffat Lennart. Jag mailade med honom när vi började fixa med grejor inför din resa och fick många bra tips. Hälsa 🙂

  Gillar att du alluderar till Ville, Valle och Viktor i första raden.

 4. Jättebra post men var kommer hjärntvätt in i bilden? 😛

 5. du skriver så roligt, det är riktigt kul att läsa om ambassadbesöket! Snällt och omtänksamt av Ektanders att bjuda över dig!

Comments are closed.