Svenskans egenheter och föreställning

Så i den här posten ska jag berätta om två saker som hände idag.

Den första händelsen handlar om svenska språket. De som ville skulle idag berätta en historia från sitt hemland baserad på ordspråket “övning ger färdighet (????)”. Jag tog historian om säljägaren Finnerman och översatte den till kinesiska och fick den rättad av in lärare så att alla skulle kunna förstå. [Historian om Finnerman: Svenska säljägare jagar sitt byte med långa gevär och är alla skickliga skyttar. En särskilt skicklig jägare som heter Finnerman blev tillfrågad: “du som är så skicklig har väl aldrig missat?” men på det svarade Finnerman: “den som aldrig missat på en säl, har välan aldrig skjutit på en heller.”]

Till min besvikelse förstod ingen poängen när jag berättade den på kinesiska, inte ens när jag berättade den igen på engelska. Ledsen frågade jag svenska klasskamraten Alicia om åtminstone hon hade förstått. Det hade hon inte, men hon bad mig berätta historian på svenska. Så fort jag hade gjort det förstod hon den genast och utbrast “vilken underbar historia och vilket smart svar!”. Venne vad jag ska tro (._.)

Del två av dagen:

Ett par dagr sedan så gav Chenlaoshi mig ett sms och sade att jag skulle delta i en tävling idag torsdag. Okej tänkte jag och väntade på utsatt plats vid bestämd tid klockan 18.30, fast i klassrummet fanns det bara andra människor som skulle delta och de visste inte ens vad de skulle ta sig till att visa upp (jag hade ju mina nunchuks). En halvtimme försent dök kineserna som anordnade hela alltet upp (var kanske en 60 deltagande samlade då, de flesta försvann dock så bara en 25 deltog egentligen) och förklarade att detta var en tävling mellan kinesisktalande utlänningar som skulle visa upp sina färdigheter och sedan visas på TV till alla kinesiska hems beskådan. Idag var uttagningsrundan och de som gick vidare skulle sedan deltaga i själva föreställningen.

Jag kände eller lärde känna ett par människor som var där, cå jag och Matti gick ut och spelade frisbee medan vi väntade på vår tur (30 och 32). Passade väl på att förfriska oss med red bull och annat också. Sedan när det blev min tur gick jag in i rummet där juryn väntade. Först skulle jag presentera mig och det gjorde jag tack vare rödtjur ganska ingående på en tjugu sekunder ungefär. Sedan dags för det lilla provet i kinesiskakunskaper. Hmmmm:

-del 1: gör meningar med dessa tre ord: sport, spela boll och simma. Okej tänkte jag, mening ett- jag skall deltaga i skolans sportfestival, jag skall spela boll och simma. Andra meningen då? frågade de. Hepp hepp, jag tänkte till och sade- jag gillar sport, helst spelar jag boll och simmar.

-del 2: Använd ordet “och” i olika sammanhang. Jag började lite lätt…. jag och han ska ut och resa…. jag och läraren ska gå och äta… sedan kom jag inte på några fler variationer så jag stod och sade du och du…. han och hon… jag och du…. tills de fattade vinken och bad mig visa mina nunchuks.

Problemet var att en vecka sedan tränade jag just nunchuks lite för ivrigt och med möjlig inflammation och värk behövde jag visa upp mig med vänsterhanden istället. ^^ Gick ganska bra ändå tror jag, snabbt var jag iaf ute igen och allt var väl…………………………………

Var allt!

????

4 Replies to “Svenskans egenheter och föreställning

  1. Politiken börjar nästla sig in! Välskrivet och intressant.

  2. Tack för sagan, den är en riktig goding. Upplevd i finska skärgården!

  3. … och sedan sprang jag hem men kände mig hungrig, så jag sprang till matsalen och köpte ett kycklingbröd och berättade hela kvällshistorien för flickorna som säljer maten där… och sedan sprang jag hem igen och åt och åt och sådant och spealde datorspel och allt. Klasrt…

Comments are closed.