Beträffande Bo och Wang

Även i Sverige har det rapporterats flitigt om Bo Xilais rättegång och nedfall, vissa kanske minns den tidiga artikeln om Xilais giftmördande hustru Kailai. Men jag ska inte skriva om den västerländska bevakningen av fallet och bara kortfattat om den kinesiska rapporteringen. Denna post handlar om ett rykte som cirkulerar i Kina om rättegången.

Enligt detta rykte mördade Bo Xilais hustru en engelsman, vilket han tystade ner. Men han kunde inte dölja det för sin närmaste man – Wang Lejun [lejün]. Lejun försökte använda denna kunskap för att utpressa Xilai men Xilai vägrade. Det sägs att han till och med slog Lejun i ansiktet på allmän plats i sin vrede och strax därefter började människor som stod Lejun nära att försvinna en efter en. Då flydde Lejun till den amerikanska ambassaden, vilket var ett nederlag för partiet eftersom det ju är partiet som ska kunna garantera hotade människors säkerhet inom Kinas gränser, inte USA!

Så har rättegångens datum infallit och processen börjat. Men varför är det Bo Xilai och inte mördaren Kailai som står i centrum? Jo, enligt ryktet är detta en välkommen chans för Xilais konkurrenter i partiets absoluta topp att göra sig kvitt honom. Tidigare har både Deng Xiaoping och Jiang Zemin gått över lik (bildligt talat givetvis) för att nå sina positioner. Därför är Bo Xilais skattebrott mycket mer intressanta än Kailais mord. För övrigt nekar Xilai till allt men det lär bli svårt att försvara sig när både hans ordinära och hans lilla, som man säger i Kina, hustru vittnar mot honom.

Officiell kinesisk rapportering är inte lika grävande utan fokuserar på de brott som paret Bo begått mot olika individer och det kinesiska folket. Men ryktet ifrågasätter: Är paret Bo undantaget som bekräftar regeln, eller är de i själva verket … ?

One Reply to “Beträffande Bo och Wang”

Comments are closed.