Boende i Beijing

Beijing och Stockholm är två städer med många likheter, varav de skyhöga bostadspriserna är en. Kinas huvudstads befolkning växer med en sådan hastighet att det överhuvudtaget är svårt att hitta boende och dessutom är staden så stor att pendling snart är ett alltför tidsslösande alternativ. Lyckligtvis har jag turen att bo på både bekvämt avstånd och ganska billigt. Jag tänkte visa vad som ryms på 35 kvadratmeter för 3500 i månaden med mitt eget boende som exempel. Byggnaden är uppförd i slutet av 90-talet.  Kom ihåg att när fotona togs var lägenheten redan städad och prydd. Öppna bilderna på ny flik för bättre upplösning.

1. Dörr
IMG_2381

Notera kablarna som hänger på båda sidor om dörren. Ytterst är en ståldörr som bekvämt låter en reda korsdrag vid behov. Innerst är en trädörr som sitter alldeles för nära govet, men men.

2. Hall/allmän yta
IMG_2382

Innanför ytterdörren. Det gråa i hörnet är en kombinerat kylskåp/frys. Hitom den en bänk och ovan den utrymme som är svårt att nå och dessutom ostädat. Därför är det till skillnad från allting annat mycket skitigt istället för lite normalskitigt. Dörrar från vänster: badrum, kök, balkong, sovrum. Mellan badrum och kök hänger två snören som tänder lyset i rummen. Lyckligtvis har vi redan bytt ut snörena. Dörrarna var inte tapetserade från början. Under pilen ryms skor.

3. Badrum
IMG_2383

Badrummet må vara litet men inte mindre än vad de brukar vara i lägenheter på t.ex. Södermalm. Duschmunstycket syns inte för dörren. I taket hänger varmvattenberedaren som också förser köket med varmt vatten med ett rör genom väggen.

4. Kök
IMG_2384

Köket är upprustat med bland annat filter i diskhon (så att inte matrester täpper igen avloppet) och gasspisen som stod under fläkten är urmonterad och undanstuvad på balkongen. Eftersom åtminstone 4000 kubikmeter (!) gas eldats upp i detta kök enligt gasmätaren är det inte underligt att vissa ytor, som dörrens ovansida, är omöjliga att städa… frågan är dock hur många år till någon kommer vilja använda gasspisen? På bilden syns inte elkabeln som hänger tvärs över rummet. Just det, kablarna ja. De löper längs toppen och botten på lägenhetens väggar och hålls inte fast av mer än tejp som ibland sitter på väggen och ibland är surrad runt till exempel gasledningen.

5. Balkong
IMG_2386

Balkonger i Sverige är till för fritid och avslappning, men i Kina fyller de främst praktiska behov. Förråd är kanske det främsta användningsområdet men den är också utmärkt för att torka tvätt eftersom man kanske inte vill ha dörren in till lägenheten öppen de dagar då föroreningarna är som värst. Pilen pekar på den kombinerade tvättmaskin/torktumlaren som måste baxas in i badrummet varje gång det ska tvättas.

6. Sovrum
IMG_2387

35 kvadratmeter är rymligare än vad man kan tro och det ser ännu rymligare ut i ett panoramafoto… Luftkonditionering och TV ingår i hyran, men TV-avgiften tillkommer såklart. Tapeten till vänster är upptejpad på väggen sedan tidigare.

I kinesiska hem har hela familjen på sig tofflor inomhus. Efter att ha bott här förstår jag varför en sådan vana uppstår, golvet är kallt, sprucket här och där och framförallt svårt att hålla rent. En annan sak att notera som inte syns på bilderna är den nya uppsättningen fönster innanför de gamla. En lägenhet blir ett hem av prylarna man stoppar in i den. Nu ångrar jag att jag inte tog före och efter bilder men som kineserna säger: ????, det är för sent nu!