Saker går sönder i Kina

Photo 2013-11-23 13 11 30
Det behöver inte vara svårt att laga cykeln, eller laga mat.

I Sverige har jag använt samma cykel dagligen under flera år utan att ha behövt laga den en enda gång förutom att pumpa däck. För att vara helt ärlig kunde jag knappt tro att en cykel kunde gå sönder, men här i Kina har jag fått uppleva skillnaden mellan dyra och billiga cyklar.

Efter att ha jämfört kostnaderna för att åka buss varje dag och köpa en cykel, köpte jag en blå liten sak (gjort för mediankinesen, varken säte eller styre kan sättas så högt som jag skulle vilja ha dem) för 200 RMB. Sedan dess har jag gjort flera turer tillbaka till cykelverkstaden:

-Dra åt bromskablar, muttrar och styre samt sätta tillbaka och olja kedja – gratis
-Ny däckslang efter totalpunka – 30 RMB
-Ny vänsterpedal – 50 RMB
-Ny pedalaxel – 70 RMB

Skulle ha köpt den där dyra cykeln till att börja med! Jag lärde mig i alla fall mycket om hur cyklar är byggda och fungerar. De flesta cykelbutiker i Kina och Beijing är enkla och smutsiga kombinationer av butik och verkstad, som ofta bedriver sina affärer på i ett gatuhörn och förvarar verktygen i en låda som låses över natten. Det är väldigt lätt att hitta reparationshjälp, och butiken som sålt cykeln till dig erbjuder enkla tjänster gratis.

I veckan gick cykeln sönder igen, bakdäcket skavde mot stänkskärmen. Jag lånade verktyg och rätade ut stänkskärmen bara för att upptäcka att båda däcken också skavde mot ramen! På väg till verkstaden erbjöd grannskapets grönsaksmånglare att laga den åt mig, med hjälp av verktyg som han lånade från frisören bredvid…

Efter en del bankande och knackande kom vi fram till att cykeln var böjd. Hela ramen alltså. Som en blå metallbanan. Skillnaden på ett par grader gjorde att däcken (som i sin tur är lite böjda) inte kan rotera fritt och kedjan hoppar av. Inte ens genom att hoppa lite på den kunde vi böja tillbaka den. Ifall problemen återkommer återstår det bara att köpa en ny cykel….

Jag skulle ha köpt den där dyrare till att börja med. Det ska jag göra i framtiden.