Reciteringstävling och kulturvecka

IMG_3413Jag har blivit involverad i två roliga aktiviteter på skolan! Den första är skolans kulturvecka som är nästa vecka. Under veckan erbjuds många aktiviteter med koppling till kinesisk kultur till de utländska eleverna. Bland annat kan eleverna i min nivå se en föreställning av kinesisk opera. Det blir första gången för mig, och det enda jag vet är att det kommer vara en upplevelse.

En talangjakt anordnas också, där varje klass förväntas förbereda ett nummer. Uttangingen har redan varit och min klass är bland de 14 som kommer stå på scen på fredag nästa vecka. Jag har fått chans att vara konferencier också. Under uttagningen var vi nio, nu är vi bara fem. Jag, Lu, Zhonglang, Malan och Weila kommer få representera hela skolan på scen inför gästerna från andra universitet och liknande… känns bra.

Recitering är en högt skattad konst i Kina, kanske mer än i något annat land. En lärare erbjöd mig att delta i skolans reciteringstävling. Vi var fem utlänningar i uttagningen. Varje deltagare förväntas läsa en text som arrangörerna ger en och en som man själv kan välja. Jag läste jag “mitt hjärta är en liten stad” och “爱莲说”. Det är ganska nervöst att försöka läsa en text med inlevelse inför domare.

Ännu mer nervös var jag under finalen, som jag, Batusana från Mongoliet, en zimbabwier och nio kineser kvalificerade för. Jag kunde knappt läsa texten till 海燕 för hur mina händer skakade hehe…. det gick desto bättre när jag läste om hur människan är ett gräs . Flera av de kinesiska deltagarna hade definitivt erfarenhet av och gudaskänkt röst för recitering. Flera reciterade också patriotiska dikter, fåtalet gjorde det mycket bra, flertalet var bara löjliga oavsett hur de försökte. Utdrag: “åh, Beijings magiska fågelbo….” fågelboet är en imponerande stadion, men ungefär lika magiskt som betongen det är gjutet i.

Till sist uppträdde också domarna, en till ackompanjemang av guzheng. En av dem såg ut som en riktigt konstnärlig typ, med långt hår… vilket säger något i Kina. När alla tolv deltagare till sist stod på scen för att ta emot priserna höll han ett tal. Det var långt, och handlade ungefär om musik, kinesiska och världsfred.

Jag fick ett pris för utmärkt prestation. Det fick de flesta andra deltagarna också. Nu tronar det i bokhyllan.

6 Replies to “Reciteringstävling och kulturvecka

  1. Fantastiskt! Började inte din “kinesiska karriär” med att du reciterade en dikt på Kinesiska ambassaden i Sthlm?

    1. Jo, när jag och två klasskamrater deltog i tävlingen hanyu qiao, “kinesiska bron”. 🙂 Jag minns inte vad vi läste då men det handlade om hur en lång resa börjar med ett första steg… och en lång resa har det varit!

    1. Hittade en kinesisk version online. Det var mycket lättare än att hitta en svensk, engelsk eller fransk version.

Comments are closed.