Byråkrati och frisbee

september – 11 oktober
Alright nu så går det äntligen framåt med mitt visa så nu ska jag förtälja er historien fram till och med nu……. lyssna och lär om du någonsin vill åka och studera i Kina. I början av terminen fick vi en liten planering med saker att göra på olika dagar som i slutändan skulle ge oss ett resident permit (alltså ett visa som räcker ett helt år) men tyvärr så fanns det vissa komplikationer om man är minderårig och inte fyller 18 samma höst. Komplikationer som skolan glömde upplysa mig om under registreringen. Så efter en del harvande kommer det fram att jag måste ta med min legal guardian (som agerar som en förälder ifall det skulle hända en något allvarligt under året) till ett så kallat notary office och få ett gäng papper som handlar om min legal guardian stämplade och officieliserande. Jag trodde att hela karusellen skulle vara över nu men icke sade nicke. Jag och min legal guardian lyckas ta oss till fangyuan p n office men där får vi veta att våra dokument är felaktiga (!). Innan de kan stämpla våra papper måste de granskas av ett notarium publicus i Sverige.
Vad? I Sverige?
Just det.
Lyckligtvis åker min legal guardian till Sverige bara en dag efteråt i ett annat ärende men tar med papperen. Nu tar mitt 30 dagarsvisa slut. Böter för 500 om dagen väntar om jag inte gör något. Så jag springer omkring överallt på skolan och får först veta att jag antingen måste betala eller åka till Hongkong och få ett nytt 30 dagarsvisa……. men lyckligtvis efter ytterligare något dygns grävande får jag det lovat att jag inte kommer behöva betala böter (pfuh!). Så kommer alla papper tillbaka med min legal guardian. Vi åker tillbaka till fangyuan men efter att ha väntat i fyra och en halv timme (jag räknade) så får vi veta att vi måste ha versioner av alla papper på kinesiska och skolan kan översätta. Vad i j**la p*ssh*lv*te och f*ns mormor h*lv*tes åsnek**. Kinas ambassad i Sverige sade ju att allt skulle vara ok?????? Nehe.
Tillbaka till skolan. Tjejen i 107 (måste ha vart där en 8-10 gånger nu, hon kan mitt namn och känna igen min röst över telefon -.-) utbrister förvånat att skolan inte kan översätta, det ska fangyuan notarius publicus göra.
Wat?
Wat?
Wat?
Ljög killen för oss när han sade att skolan kunde översätta eller tyckte han bara det var kul att mobba en 17-åring lite till och skicka vidare honom i byråkratikarusellen????
Tillbaka till Fangyuan med kopior på pass men utan legal guardian. Pratar med samma kille igen av en händelse. Ringer skolan, de pratar med na (ingen där verkar kunna prata engelska) och helt plötsligt så tar han bara och fixar allting. Alla papper, formulär och stuff, det dyker helt plötsligt upp en snubbe som talar apbra engelska från ingenstans.
Å jag känner mig mer förvirrad en någonsin. Nu ska jag iaf tillbaka och hämta papperen på onsdag så ska vi se om jag inte kan ansöka om ett residence permit snart. De flesta andra har redan fått tillbaka sina medans jag bara går runt och är kriminell för femhundra om dagen 😛
Å om ni tyckte att det här var långt och meningslöst att läsa ska ni bara veta hur det var i verkligheten.
Kvällen 11 oktober
Efter allt omkringrännande i Beijing och byråkratiserande var det trevligt med frisbee igen 😛 Det var dags att för första gången delta i ett vänskapsspel. Väldigt många dök faktiskt upp, överraskande många. Det var jag och Amade och Steve…. och sedan var det Hanan och Matti och Lauren och Robert och Manuel ….. och….. det var nog alla? Nej just det, Abigail också. Lyckligtvis låg planen bara en t-banestation bort så det var lätt att ta sig dit. I Beijing finns det egentligen tre riktiga föreningar för ultimate frisbee. Till det här vänskapsspelet dök den bästa föreningen och vi upp (vi är inte en förening :P). Så efteråt fick vi veta att ingen av dem hade spelat sitt bästa XD men det är väldigt lätt att bara gå med i spelet om man hela tiden blandar lag och i USA är ultimate frisbee stort så det är inget som det vi spelar på gympan hemma i Sverige. Också om folk kommer överallt från i världen (en svensk var med, Ingrid Något, men hon bodde i typ samma kvarter som mig där hemma o.O) blir det väldigt ansträngande. Vänskapsspelet idag är nog bland det roligaste hittills här i Kina, och om vi har lika mycket intresse i framtiden kommer nog “Earthworms” bli ett riktigt lag. Vi har redan en slogan -Matti: “When it rains we come out of the soil…. to DIE”, en logo (gissa vem hurr durr) och en lagdans som gör ont ansiktet (tror det går bättre på riktigt gräs).
Idag får “ha pratat med taxichauffören” vara = plugga. Det är ändå helg om bara fyra dagar.

4 Replies to “Byråkrati och frisbee

  1. Konspirationer….? Tja jag började planera att strta en revolution när jag var som tröttast på allt pappersarbete..

  2. Herrejävlar…
    Kämpa på i Kina Marcus!
    Sverige saknar dina konspirationer!

  3. För att inte tala om jobbet med att få alla (tre!) stämplarna på pappren hemma i Sverige … puh från pappa och mig 🙂

    Ingrid något som bor i samma kvarter där hemma? Que?

Comments are closed.