13th Warrior och Silmido

Idag var det filmkväll och även om bara jag och Henri deltog så såg vi två väldigt bra filmer, vilket mer än väl väger upp bristen på brist på utrymme.

Först såg vi “13th Warrior”, en vilda norden-rulle från 1995. Handlar om en Arab som tvingas resa till Europa och hamnar i lag med ett gäng vikingar. Alla bakomliggande motiv i filmen är ganska oklara men det dödas troll och dricks mjöd och avslutas med en kunglig begravning. Enligt dagens åldersgränser en 7+ film…. roligt för skandinaver är att i början av filen pratar karaktärer ett svårt särskiljbart hopkok av svenska, norska och danska. Väl värd att se en lördag med hela familjen.

?????”Silmido”. Silmido är ett drama, om man tänker tillbaka. Även om det skjuts en hel del så fokuserar den på alla karaktärers känslor. Filmen är löst baserad på en verklig händelse då ett väpnat uppror utfördes i Sydkorea. 1968 försökte Nordkorea lönnmörda Sydkoreas president men misslyckades. Som hämnd utbildade man en grupp av mördarmaskiner i Sydkorea som skulle göra samma sak mot Nordkorea. Filmen handlar om denna grupp av dödsdömda män. Förutom enorma mängder krigarheder innehåller den flera mindre men också mer grova element, så åldersgränsen är högre än för 13th Warrior. Mer än tio miljoner Sydkoreaner valde att se den på bio iaf, så följ deras exempel och se den hemma i din källare. Jag tillråder detta extra mycket om man är intresserad av militären och liknande ämnen.

Och nu är klockan halv två, min rumskamrat syns inte till och det är söndag imorgon. CCTV och In Flames håller mig sällskap så länge 😀

…..och Seal Hunter är otroligt roligt att spela om man har ett par högtalare med för hög volym på ::P:P:P:PP:P:PP:P

7 Replies to “13th Warrior och Silmido

  1. Det stod i början av filmen: “baserad på Eaters of the Dead” och nu när du säger det så har jag hört om Ibn Fadlan förut. Skulle gärna läsa den men det är ont om antikvariat i Beijing …. hm jag ska nog komma på något.

    Moah, den 27 hämtar jag ut mitt pass igen.

  2. Filmen “the 13th warrior” är baserad på boken” Människoätarna” av Michael Chrichton. Boken är i sin tur baserad på ett historiskt manuskript skrivet av den arabiske diplomaten Ibn Fadlan år 922 e.Kr. Ibn Fadlans handskrift är den tidigaste kända ögonvittnesskildringen av vikingarnas samhälle och liv. Läs boken!

Comments are closed.